Kunnskap

Jeg ble spurt av en kandidat:

Jeg har hatt en vanskelig tid i livet, og slitt med å komme meg ut i jobb. I denne perioden har jeg fått endel kompetanse for å forstå offentlige systemer, og lært mye om feks jus. Denne erfaringen mener jeg har gitt meg mye verdifullt som potensielle arbeidsgivere kan utnytte. Men kan jeg skrive dette på CVen? 

Mitt svar:

Hei, 

Dette er et vanskelig spørsmål, men jeg skal prøve å svare så godt jeg kan.

Til kjernen: Ja, jeg synes du skal skrive svært kort om at du hatt en periode uten jobb, fordi det har vært en vanskelig periode. Det er alltid bra å kunne forklare hvorfor man har hull i CVen. Men jeg vil anbefale deg å beskrive det kort og konsist, da det er viktig at dette ikke tar unødvendig mye fokus.

Så: Dette kan nok svinge i begge retninger. Selv om arbeidsgivere vil kunne bryte loven ved å legge vekt på dette negativt, så er det nok ingen tvil om at noen vil kunne vektlegge åpenhet som «for mye», mens andre vil synes at det er veldig flott og ser på det positivt. Du må nok være forberedt på begge deler.

Viktigst: Når du skal tenke på hva du skal ta med i en CV så vil jeg anbefale følgende: Kan jeg nyttiggjøre meg av denne erfaringen i den jobben jeg søker på? Hvis svaret på det er «ja», så bør du ta med. Merk at dette er en vurdering du må gjøre på hver eneste jobb. Vi ser dessverre alt for ofte at folk sender søknader til oss som er masseproduserte, og som ikke matcher jobben i det hele tatt. Dersom du bruker 10 minutter hver gang du søker en jobb på å spisse CVen din (og ikke bare en eventuell søknad) så vil du slå mange andre av alle søkere på startstreken!

Masse lykke til, og hold meg gjerne oppdatert på hva du gjør og hvordan det går!

Gjengitt etter avtale.