Julen er en høytid hvor mange tenker på å bytte jobb …
Man får litt avstand fra sine kolleger, tid til å tenke seg om litt, og man kan rådføre seg med familiemedlemmer som som oftest bare vil at du skal være lykkelig. Det kan være utallige grunner til å vurdere et jobbskifte, men når man vurderer noe nytt, finnes det noen fallgruver man bør unngå elegant. Man bytter ikke jobb så ofte, så hva bør man som jobbsøker fokusere på for å gjøre det riktige valget?
Lag deg en prioriteringsliste
Det er ikke uvanlig å ville bytte jobb på grunn av en spesifikk problemstilling, men at man mister fokus i løpet av prosessen. Da kan man fort ende opp hos en ny arbeidsgiver med samme problemstilling, og noen tusenlapper ekstra på konto som man har glemt måneden etter. Det er alltid én eller flere viktige grunner til at du vurderer å bytte jobb. Hva er disse grunnene, og hvilken prioritering har de? Kanskje kan det være dårlig ledelse, kjedelige arbeidsoppgaver, dårlige betingelser eller usikkerhet i bedriften. Sett disse opp i prioritert rekkefølge, og bruk denne listen til å vurdere alternative arbeidsgivere. Hvis spennende arbeidsoppgaver er prioritet nummer én, ikke la reisevei komme i veien for dette. Ingen arbeidstakere er perfekte, og ingen arbeidsgivere er det heller. Prioriteringer må til.
Vær forberedt til intervjuet
Det er vanlig å tenke at intervjuet skal brukes til å vurdere om du som arbeidstaker er god nok for rollen. Dette er en feil de fleste arbeidsgivere og arbeidstakere begår, og derfor er det din jobb å strukturere og kvalitetssikre all informasjonen som utveksles gjennom en ansettelsesprosess. Alle taper på feilinformasjon her, og du kan ikke regne med at arbeidsgiver vet hvordan man gjør dette. Situasjonen er kanskje slik at du sitter med en tynn, generisk stillingsbeskrivelse i hånden eller har fått en salgspitch fra en rekrutterer. La oss si du har hørt litt om selskapet også, og tenker du har en liten anelse om hva stillingen går ut på. Kanskje har du vært på et intervju og fortalt om deg selv, og kosepratet litt om terrengsykling. Hva mangler du av informasjon? Antageligvis det meste. Ta en titt på prioriteringslista igjen, hold den opp mot stillingsbeskrivelsen, og finn hullene. Finn ut av all informasjon du kan på egenhånd først, slik at arbeidsgiver ikke tror du er umotivert eller lat, og ta med spørsmål om stillingen til intervjuet. Stryk ut hvert spørsmål etterhvert som arbeidsgiver forteller om stillingen, og fyr av med de resterende mot slutten av intervjuet. Sjekk ut noen eksempler på spørsmål her.
Det er bedre å være underbetalt enn overbetalt
Lønn er viktig. Vi har lyst på fine ting, en fin leilighet, god mat og frihet til å dra litt lenger enn Sarpsborg på ferie, men hvor går grensen som faktisk påvirker livskvaliteten? Jeg skal ikke for mye filosofere rundt dette, men man bør tenke på at en relativt oppegående arbeidsgiver ser på hvor mye du koster, og hvor godt du presterer. Tjener du for mye, stilles det blant annet høyere krav til dine leveranser, du vil bli tildelt oppgaver du kanskje ikke synes er så interessante, og du vil få mindre ros. Det du risikerer ved å være overbetalt, er rett og slett at du både lærer og trives mindre på jobb, som resulterer i dårligere karriereutvikling, og etterhvert, dårligere jobb og lønn. Hvis du i motsetning blir underbetalt, får du hele tiden mulighet til å overraske dine ledere og kolleger positivt. Selv om jeg mener at det er bedre å være underbetalt enn overbetalt, er det nok aller best å være rettferdig betalt. Arbeidsgivere elsker når kandidater sier at de har “rettferdige lønnskrav”.
“Det er ingen som tjener på at du begynner i feil jobb, uansett hvor gøy det er å ta seg vann over hodet.”
Konklusjon
Den overordnede tanken er at det er vanlig at arbeidsgiver prøver å finne ut om du passer til stillingen, og det er da din jobb å finne ut om stillingen passer til deg. Det er lett å falle for fristelsen til å prøve å klemme seg inn i “drømmejobben” som egentlig blir et for stort hopp, og det er derfor du bør snu litt på intervjuet, lage en prioriteringsliste og følge denne gjennom hele prosessen. Du og arbeidsgiver har samme mål, og du får masse kudos ved å være like opptatt av en god match som arbeidsgiveren.