Hvorfor er det slik at de som søker på offentlige stillinger må offentliggjøres? Og hva er egentlig reglene rundt offentlige søkelister når det kommer til rekruttering?
I offentlig sektor har det lenge vært slik at de som søker stillinger offentliggjøres. Dette skal sikre gjennomsiktighet i vår offentlige forvaltning, og er et viktig etisk prinsipp. Likevel er det nok mange søkere som ser på denne praksisen som noe avskrekkende, og man kan dermed gå glipp av flere kompetente og dyktige kandidater.
Samtidig er det slik at man i visse tilfeller kan bli unntatt offentlige søkelister. Så hva er egentlig reglene, og hvordan skal du forholde deg til dem i en rekrutteringsprosess?
Hvilke regler må du følge når det kommer til offentlige søkelister?
Utgangspunktet er at alle som søker på offentlige ledige stillinger skal føres opp i en offentlig liste som alle kan ha innsyn i. Dette skal nemlig gjøre det mulig for fellesskapet å holde et øye med bruken av våre midler. Den kan se slik ut:
En av reglene man må forholde seg til når det kommer til offentlige søkelister sier blant annet at det skal settes opp en utvidet søkeliste som skal inneholde søkernes fulle navn, alder og opplysninger om utdanning og praksis i både offentlig og privat virksomhet.
Listen skal også inkludere søkerens nåværende stilling eller yrkestittel, samt bosteds- eller arbeidskommune. Denne listen skal på plass snarest mulig etter at søknadsfristen har løpt ut.
Unntak fra offentlige søkelister
Selv om det naturligvis er utrolig viktig med innsyn i hvem som søker og får jobber i det offentlige, finnes det likevel visse unntak fra hovedregelen om å offentliggjære alle i slike søkelister. Det er slik at en søker selv kan be om å bli unntatt offentligheten, men med ganske snevre unntak. Et tema jeg har skrevet om i forbindelse med Tangen-saken i Oljefondet.
Dersom en søker ber om å bli unntatt offentlige søkelister, men ikke får dette innvilget, skal søkeren få informasjon om dette før søkelisten offentliggjøres. Dermed kan søkeren vurdere å eventuelt trekke søknaden. Selv om søkere trekker seg, skal det fremdeles fremkomme i søkelisten hvor mange søkere det har vært totalt, og hvilket kjønn søkerne har, eller har hatt.
Få hjelp av et rekrutteringsbyrå
Det kan være komplisert å behandle søknader om å unntas offentlige søkelister. Mange ganger vil man ende opp i situasjoner hvor man er usikker på å avslå eller innvilge slike søknader. Da kan det være greit å samarbeide med et godt rekrutteringsbyrå som har god kjennskap til lovverket og offentlig sektor.