Dersom du noen gang har søkt en stilling i norsk offentlig sektor, er det sannsynlig at du har måttet godkjenne å bli oppført på en offentlig søkerliste. Men hva er egentlig en offentlig og en utvidet søkerliste? Hvorfor har vi de? Hva betyr det å være oppført på søkerliste? Og hvor synlige er egentlig disse listene? Rådgiver Maria Molvær Nesseth forsøker å svare på de vanligste spørsmålene og bekymringene!
Hva er en offentlig søkerliste?
I henhold til Offentleglova §25, andre ledd, skal det ved rekrutteringer i offentlig sektor foreligge en offentlig søkerliste så snart søknadsfristen har gått ut, eller ca to til tre dager etter dette. De aller fleste organer i offentlig sektor har i dag digitale systemer knyttet til sin jobbsøkerportal som forenkler og/eller automatiserer utformingen av en slik liste (eksempelvis JobbNorge eller WebCruiter).
En offentlig søkerliste skal informere om søkernes navn, alder, stillings-/yrkestittel og bosteds-/arbeidskommune (med noen unntak – les videre!). Søkerlisten skal tilgjengeliggjøres hos det organet der du har søkt stillingen.
Det er flere grunner til at vi har offentlige søkerlister i Norge. Den viktigste blant disse er at søkerlisten skal kunne fungere som en del av et apparat som ansvarliggjør de som skal ansette, og fører til et mer transparent statsapparat.
Ansettelser i norsk offentlig sektor skal følge kvalifikasjonsprinsippet, som forteller oss at den mest kvalifiserte kandidaten til en gitt stilling skal være den som blir ansatt. Det frie demokratiet i Norge, og ikke minst pressen, skal ha mulighet til å opptre som en vakthund ovenfor ansettelser, ressursbruk, mulig diskriminering og/eller korrupsjon, eller partiskhet i ansettelsesprosesser.
Er du arbeidsgiver i offentlig sektor? Se også egen artikkel om offentlig søkerliste i rekrutteringen!
Hva med utvidet søkerliste, da?
Mange nevner offentlig og utvidet søkerliste i samme pust, men det er noen vesensforskjeller mellom disse to. Hjemmelen for begge finner du blant annet i Forvaltningslovforskriften av 2007. De største forskjellene mellom offentlig og utvidet søkerliste er hvilken informasjon listen inneholder, samt hvem som kan få innsyn.
I en utvidet søkerliste vil du finne all informasjon som du kan se i en offentlig søkerliste. I tillegg kan også du se fullstendige opplysninger om deres utdanning og arbeidshistorikk i offentlig og privat virksomhet.
Det er kun de andre kandidatene som har søkt samme stilling som kan gis innsyn i utvidet søkerliste. For å få dette må de fremstille en skriftlig forespørsel om å få innsyn i utvidet søkerliste, og denne må ofte fremstilles gjennom jobbsøkerportalen.
Hvem kan se eller finne en søkerliste?
En offentlig søkerliste skal være tilgjengelig for alle, og den tilgjengeliggjøres av det aktuelle organet som ansetter til den gitte stillingen. Dette betyr at de som ønsker innsyn, aktivt må be om dette hos det aktuelle aktøren. Du kan ikke finne søkerlister åpent på nett, og såfremt ingen medier har publisert dem vil de heller ikke dukke opp hvis du for eksempel googler noens navn.
Det er kun parter i en sak, altså andre kandidater som har søkt samme stilling, som kan gis innsyn i utvidet søkerliste. De som får innsyn har også taushetsplikt, noe de skal informeres om når innsyn blir gitt. Som oftest kan man fremdeles ikke se vedlegg, søknader og lignende – med mindre du blir innstilt.
For de kandidatene som blir innstilt, altså som tilbys stilling, kan også partene (altså de andre kandidatene) be om innsyn i blant annet søknader og vedlegg. Taushetsplikten gjelder også her.
Som rekrutteringsrådgiver får jeg ofte spørsmål fra kandidater som eksempelvis lurer på hvor sannsynlig det er at nåværende arbeidsgiver eller kollegaer kan se at vedkommende har søkt på en ny stilling. Svaret er selvsagt ikke likt fra stilling til stilling, men vi som har ekstensiv erfaring med å jobbe med offentlig sektor har gjort oss noen refleksjoner.
I de aller fleste tilfeller er det veldig lite sannsynlig at nåværende arbeidsgiver, kollegaer eller andre i din organisasjon vil se at du har søkt en ny stilling, selv om du er oppført på en søkerliste. Det skal mye til for å gjette seg frem til at en gitt person har søkt på en spesifikk stilling, og med mindre du har grunn til å mistenke at en spesifikk person har søkt på en bestemt stilling, vil du heller ikke tenke på å be om en søkerliste.
Med dette følger selvsagt noen unntak. Det mest åpenbare er ved stillinger som er av særlig offentlig interesse, og hvor man kan anta at mediene vil kunne bli nysgjerrige på hvem som har søkt stillingen. Et eksempel på dette var ansettelsen av ny sjef for Oljefondet tidligere i 2020.
I små byer og bygder ser vi også at innsyn ofte blir forespurt for stillinger som kan være litt sentrale for lokalmiljøet. Kanskje naboen din er nysgjerrig på hvem som har søkt en spennende lederrolle? Likeledes ser vi at det i små, tette fagmiljøer, samt i stillinger hvor det kan være mange interne søkere kan være større interesse for innsyn i offentlige søkerlister.
Kan jeg slippe å stå oppført på offentlig søkerliste?
Hver gang du søker en stilling hvor du blir bedt om å oppføres på offentlig søkerliste, vil du også ha muligheten til å be om å bli utelatt fra denne. Det er ikke dermed sagt at forespørselen blir godtatt, og det stilles kriterier for at man skal utelates fra en søkerliste, som også varierer fra stilling til stilling. Jo viktigere en stilling er for den offentlige forvaltningen, desto høyere er kravene for å unntas fra søkerlisten.
Mange offentlige organer praktiserer det man kaller “meroffentlighet”, hvor man ser ganske strengt på saker som gjelder å unnlate informasjon fra offentlighetens innsyn. Bekymring for at nåværende arbeidsgiver kan finne ut at du er søker er et godt eksempel på en begrunnelse som svært sjeldent vil være tilstrekkelig grunnlag for å unnlates fra søkerlisten.
Normalt sett må du kunne vise til konkrete skader eller ulemper for deg selv, og et ubehag er ikke tilstrekkelig. Derimot er det enkelte yrkesrelaterte forhold, eksempelvis potensielle økonomiske ringvirkninger for arbeidsgivers eller eget firma, som vil kunne være tilstrekkelig i noen tilfeller. Personlige forhold som eksempelvis hemmelig adresse eller relevante besøksforbud vil også kunne gi utgangspunkt for å unnta en søker fra søkerliste.
En siste løsning dersom arbeidsgiver ikke godkjenner din søknad om å unnlates fra søkerlisten, og du har store problemer med å være oppført, er å trekke din søknad. I de fleste tilfeller vil du få svar på din forespørsel om å unnlates fra søkerlisten i god tid før søknadsfrist utløper, slik at du også har anledning til å trekke søknaden og dermed ikke stå oppført. Du vil da selvsagt heller ikke kunne vurderes for den aktuelle stillingen.
Håper du fikk svar på dine spørsmål om å stå på søkerliste! Vi høres!