Finn.no ved årsskiftet 2021/2022 gjort større endringer i sin tilgjengelighet av Min CV. Det medfører at denne artikkelen på noen områder er utdatert. Deler av innholdet vil likevel være nyttig, så vi har valgt å la artikkelen ligge ute likevel.
Med mange tusen CVer er det lett at din profil blir borte på Finn.no. Derfor har jeg samlet noen tips for at nettopp din CV blir plukket opp neste gang jeg gjør et søk.
CV-databasen til Finn.no, eller Finn-CV, er et viktig verktøy for mange som jobber med search og rekruttering. Selv ser jeg på minst 50 profiler per dag, og har dannet meg et godt inntrykk av hva som fungerer og hva som ikke fungerer.
Dette er en samling av det jeg mener er nødvendig for å lykkes blant de 30 000 CV-ene.
Sett deg inn i min situasjon: Førsteinntrykket er viktig!
En rekrutterer som har gjort et søk på finn.no har som oftest en stor jobb fremfor seg. Et søk etter sykepleier på østlandet gir 621 CVer, om man søker på Microsoft gir det 1344 treff, Journalist gir 354 og det mer spesifikke Exchange gir 234.
Selv om din CV er den beste i listen betyr ikke det at jeg får sett det dersom du ikke viser meg det på en god måte. Og det første jeg ser er en Cv-tittel, og den informasjonen du har valgt å profilere.
Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig CV-tittel er (mer om CV-tittel). Det er det første jeg ser, og det er inngangsporten til hvorvidt jeg ser videre eller ikke. Det samme gjelder Nøkkelkompetanse. For å illustrere hvordan det ser ut når jeg finner en CV etter et søk i Finn.nos CV-database har jeg lagt ut et kort eksempel på hvordan det kan se ut.
Som man kan se er tittelen svært fremtredende og synlig, samtidig er særlig første setning i nøkkelkompetanse synlig. Hvor mye som er synlig fra nøkkelkompetanse varierer noe.
Hva skal jeg skrive som CV-tittel? De tipsene som Finn.no gir er gode. “Siviløkonom med 4 års erfaring som controller” og “Anestesisykepleier med lang erfaring innen akutt medisin, ambulansetransport og dagkirurgi”. Dessverre ser jeg alt for mange som skriver navnet sitt, “CV”, eller ett ord i tittel. Dette gjør det svært vanskelig for meg å få et innblikk i hva som ligger bak linken, og jeg kommer kanskje til å prioritere deg bort.
Lese-, skrive- og tasteleifer forekommer dessverre i de fleste CVer, og det er noe du bør prioritere å luke ut. Dersom du er usikker på egne ferdigheter bør du få en språkkyndig venn, eller to, til å lese over. Det er svært viktig å gjøre denne øvelsen, kanskje det viktigste du gjør når du legger den ut (!). Orddelingsfeil og slurvefeil på ord er unødvendige, og trekker helhetsinntrykket ned.
Personalia
Du blir bedt om å fylle ut en rekke personalia. Personlig vil jeg anbefale at man fyller ut alle disse feltene. Det er noen som velger å ikke fylle ut all kontaktinformasjon, fordi de har profiler som det er mangel på i markedet, og fordi de blir kontaktet av vel mange. Dette er en vurdering du må ta selv.
Dersom du ikke har en egen hjemmeside, ville jeg ha tatt med Linkedin-adressen. Linkedin er noe jeg anbefaler alle å ha. Hvis du vil lese mer om hvordan man lager Linkedin-profil har jeg skrevet om det her.
Profilbilde
Det er ikke nødvendig, men etter min mening er det et pluss å ha et profilbilde. Finn.no blir brukt mye av rekrutterere, og vi som jobber aktivt med denne kanalen møter svært mange profiler hver eneste arbeidsdag. Et profilbilde gjør det enklere å huske hvem du er, og gir en god personlig touch. Det er gjennomført studier som viser at bilder er mye lettere for mennesker å huske enn tekst og annen informasjon. Sørg for å bli husket!
Profilbildet må være presentabelt, og gjerne av deg med klær som du naturlig ville hatt på i en viktig arbeidssituasjon. Det er ganske mange som velger å “croppe” et bilde av seg selv i en fest-anledning eller annet, fordi de opplever dette bildet som det “fineste” av seg selv. Denne typen bilder passer bedre som profilbilde på Facebook. Bildet bør gjerne ha en hvit bakgrunn, og se seriøst ut.
Utdanning og erfaring
På Finn.no bes du om å legge inn både måned og år på alt av utdanning og arbeidserfaring. Dette anbefaler jeg at du gjør i din vanlige CV også, fordi årstall er for upresist.
Beskriv utfyllende om de viktigste punktene! Det er som oftest viktig å beskrive ansvar, rolle og oppgaver i tillegg til stillingstittel. Det gjør at rekruttereren får et bedre bilde av hva du har gjort, selv om dette er noe man også går inngående gjennom i intervjuet. Skriv gjerne minst tre til sju linjer på de to til tre mest relevante arbeidsforholdene, og et par linjer på de andre. Hvis du har noen konkrete resultater å vise til, så er det også et pluss! Dersom din utdannelse er direkte relevant til den jobben du søker, kan det være lurt å spesifisere hvilke fag du har tatt, og utdype litt om teknologier, verktøy m.m. Beskrivelsesfeltet under hvert enkelt punkt på utdanning og arbeidserfaring er kanskje det viktigste, og er alt for ofte alt for dårlig.
Hvor mye skal med? Utgangspunktet er at du skal få med all høyere utdanning og alle arbeidsgivere du har hatt. Dette kan i noen tilfeller bli i overkant. Du kan velge å bruke samlepunkter for å korte ned på det som blir vel mye, eller som ikke er like relevant. Hvis du har tatt mange kurs, kan det være lurt å ikke liste hver enkelt opp som “én utdanning” på lik linje med en bachelorgrad, men heller samle alle kurs i ett utdanningspunkt. Dersom du har hatt mange sommer-/deltidsjobber, eller har et vesentlig antall arbeidsforhold som er eldre enn ti år (og de ikke lenger er relevante), kan det være naturlig å samle disse i punkter, for å unngå hull i CV-en, samtidig som du ikke bruker mesteparten av innholdet til å beskrive ting som ikke får deg ansatt.
Nøkkelkompetanse
Under punktet “Sett deg i min situasjon” har jeg beskrevet hvorfor nøkkelkompetanse kanskje er det viktigste å gjøre seg flid med på en Finn.no-CV. Jeg anbefaler å ha en godt skrevet nøkkelkompetanse både i din vanlige CV og her. Et utgangspunkt kan være ca fem til syv linjer med en god beskrivelse av hvem du er, hvilken retning du har tatt/skal ta i arbeidslivet, og hvorfor din bakgrunn er god.
Ved å lese nøkkelkompetansen skal jeg føle at jeg kjenner deg litt som person, og at jeg har en god oversikt over det du utdyper i resten av profilen din. Siden de(n) første setningen(e) kommer med når jeg søker etter kompetanse på finn.no, er det særlig viktig at nettopp disse er godt formulert, og gir et innblikk i hvem du er.
Annen erfaring, tillitsverv, interesser etc. Dette er feltet der du kan fortelle litt mer om hvem du er privat. Organisasjonserfaring du ikke har tatt med i arbeidserfaring passer godt inn her. Mange arbeidsgivere liker aktive ansatte, så kanskje du skal fortelle om hvilke aktiviteter du driver med? Dette feltet anser jeg ikke som viktig.
Språk
Språk er ikke særlig utfyllende på finn.no. Det er kun mulighet til å velge språk, og man kan ikke beskrive hvor god man er i hvert enkelt språk. Det betyr at språkfeltet har svært begrenset verdi for meg som rekrutterer. Eksempelvis er det svært mange nybegynnere, som overhodet ikke kan språket, som skriver norsk her. Personlig mener jeg at en naturlig terskel for å skrive et språk her er at man kan benytte språket i arbeidet du kan utføre, men det er nok ingen som vil anse det som et overtramp om du legger inn språkene du hadde på videregående her. Det kan være en idé å utdype språkferdigheter under “Annen erfaring, tillitsverv, interesser etc.”
Ønsker for neste jobb
Fritekstfeltet under ønsker for neste jobb er viktig å fylle ut godt. Beskriv gjerne hvilke type stillinger du er interessert i. Dersom du ønsker å jobbe som hodejeger, men du ikke har det på CV-en fra før, så kan du skrive noe slik som “Stillinger jeg ønsker å bli kontaktet om kan være følgende: – Hodejeger…”. Dette er en god måte å sørge for at du får med mange gode nøkkelord som gjør din profil mer søkbar.
Dette feltet kan også være et lurt sted å skrive hva du ikke er interessert i å jobbe med. Vær forsiktig med formuleringen, det er for mange som formulerer seg i retning av “ikke gidd å kontakt meg dersom”, og den typen ordlyd tjener du ikke på. Dersom du har andre ønsker til stillingene du ser etter, er dette et fint sted å utdype din reisevillighet og hvor du kan jobbe, dersom du har behov for hjemmekontor o.l.
Fyll ut resten av feltene etter evne. Jeg opplever at noen av de feltene som du blir bedt om å fylle ut er i overkant rigide, og at jeg ikke legger så mye vekt på det innholdet som står der.
Flyttevillighet/personalansvar/resultatansvar/reisedøgn oppleves så forskjellig hos den enkelte, og er avhengig av den jobben man blir invitert inn til å diskutere, at det er like greit å ikke fylle ut feltet, og så tar man heller ta den diskusjonen i intervjuene. Det samme gjelder til en viss grad lønnsvilkår, men sett gjerne opp det du mener du er verdt, men ikke så høyt at du ikke blir invitert inn til å ta møtet.
CV-innstillinger
Du må selv ta en vurdering av hvorvidt du ønsker at dine personalia skal være synlige for alle rekrutteringsselskaper med tilgang til Finn.no sin CV-database, eller om du ønsker å gi tilgang enkeltvis. Dersom du er på jobbjakt vil jeg anbefale at personalia er synlig, men dersom du bare er ute for å sjekke temperaturen i markedet kan det være vel så greit å plukke litt som du vil.
Når jeg finner en anonym CV jeg ønsker å få tak i eieren til, så sender automatisk Finn.no en epost og ber deg om å åpne CV-en. For vår del kan det være forskjellige grunner til at vi ber om å få åpnet en CV. Enten er det fordi din profil er sterkt ønsket av flere av våre kunder, og at det ikke er én konkret stilling vi kontakter deg for, eller så kan det være nettopp én konkret stilling det er snakk om. Dersom du ønsker å få mer informasjon fra oss om stillingen(e) før du åpner CV-en, så kan du be om det inne på finn.no.
Har du blitt oppdaget på Finn.no?
Gratulerer, du har blitt oppdaget og kontaktet på finn.no. Nå er det på tide å finne ut hvordan man lager en god CV, og hvordan man skal forberede seg til førstegangsintervjuet på drømmejobben.
Lykke til!