Du søker ny jobb, og har brukt både tid og energi på søknadsprosessen. Mest sannsynlig har du blottstilt deg ved å fortelle arbeidsgiveren om dine drømmer, ambisjoner og erfaringer. Du har med andre ord investert mye i prosessen, men til slutt endte det likevel med et avslag. Mange setter likhetstegn mellom avslag og mislykkelse, men ved å tenke objektivt kan du faktisk bruke dette til din fordel.
“Det er også god grunn til å tro at dersom en annen person var ansvarlig for rekrutteringen, kunne du ha blitt valg. Mange ledere ender nemlig opp med å ansette kandidaten som er mest lik dem selv”
Tenk objektivt og se det positive
Før du begynner å tvile på at du aldri vil få drømmejobben, bør du se objektivt på avslaget. Selv om du ikke ble ansatt denne gangen har du oppnådd mer enn du tror. Avhengig av hvor langt du kom i prosessen, har du kanskje blitt silet ut fra flere hundre andre jobbsøkere. Dersom du var en potensiell kandiat og ble innkalt til intervju, så bestod du en milepæle. Du kom med andre ord til siste runde og arbeidsgiveren ønsket å investere tid på deg.
Ikke nødvendigvis din feil
Søknadsprosessen er veldig komplisert, og det er ikke nødvendigvis din skyld at du fikk avslag. Avslaget kan skyldes ting utenfor din kontroll. Det er ikke sikkert at arbeidsgiveren avviser deg helt og holdent, men det kan hende hun eller han syntes en annen kandidat var bare litt bedre. Det er også god grunn til å tro at dersom en annen person var ansvarlig for rekrutteringen, kunne du ha blitt valg. Mange ledere ender nemlig opp med å ansette kandidaten som er mest lik dem selv. Fortalt med andre ord, så er ansettelsesprosessen svært subjektiv. Det kan også være tilfellet at jobben faktisk ikke passet for deg, og da har arbeidsgiveren gjort deg en god tjeneste ved å ikke gi deg jobben. Hvis du klarer å finne den spesifikke årsaken til avslaget, har du lært noe du kan ta med deg i neste jobbsøkerunde.
Mulighet for å lære
Når du har fått et avslag, er det lurt å be om en begrunnelse. Kontakt arbeidsgiveren og spør om det er noe du kunne gjort annerledes, og hva du kan forbedre deg på. Da viser du at du ønsker å utvikle deg, og bli bedre. Noen tenker kanskje at dette er for mye å be om, men de fleste arbeidsgivere vil svare med ivrer hvis du ber om en begrunnelse for avslaget. Det mange ikke vet, er at det også er viktig for arbeidsgiveren at de er på god fot med jobbsøkere. Kandidater er nemlig potensielle kilder til senere kandidathenvisninger, og dessuten midlertidige ambassadører for arbeidsgiveren. Og ikke minst, en kandidat kan være en fremtidig kunde, partner eller leverandør.
Hold dørene åpne
På samme måte som det er viktig for arbeidsgiveren å være på god fot med kandidater, så gjelder også det motsatte. Det kan godt hende du møter de samme menneskene i en rekrutteringsprosess senere. Ved å ha håndtert avslalget på en god måte, vil dørene holdes åpne for deg, og neste gang er det kanskje du som sitter igjen med jobben.