Et førstegangsintervju kan være stressende, spesielt når det er drømmejobben som står på spill. Man har relativt lite tid på seg til å etterlate et godt inntrykk hos noen man ikke kjenner, og nervøsitet er gjerne med på lasset. Hva kan man gjøre for å forberede seg?
Vi har samlet noen tips vi håper kan roe nervene litt før intervjuet.
Samle informasjon om firmaet
Hvis arbeidsgiveren får inntrykk av at du har tatt deg tid til å gjøre research om firmaet du søker jobb i, vil det uten tvil være et pluss. Det viser at du er interessert, men også at du er en person som legger en innsats i det du gjør, som igjen kan skape assosiasjoner til en fremtidig ansatt som gjør en grundig og ordentlig jobb.
Noen gode kilder for research om bedriften er:
- Bedriftens hjemmesider
- Aviser og tidsskrifter
- Forretningspublikasjoner
- Forumer på nett, f.eks LinkedIn
Hvis firmaet du søker jobb hos har kunder de leverer varer/tjenester til, kan det være nyttig å vite hvem deres største kunder er, hvilke bransjer de leverer til, samt hvem som er deres samarbeidspartnere og konkurrenter. Undersøk også hva som er firmaets utfordringer og fremtidige mål.
Gå gjennom dine sosiale medier
Det er fint at vi lever i en tid der vi, ved noen tastetrykk på daten, kan samle så mye informasjon om en potensiell ny arbeidsgiver. Men husk imidlertidig at arbeidsgiveren kan google deg også! Forbered deg på at din fremtidige arbeidsgiver lett kan gjøre ett Google-search, samt ta en titt på dine profiler på sosiale medier, f.eks Facebook og Twitter. Se på profilen din med et kritisk øye. Er det innhold på siden som kan ødelegge for deg, fordi det er pinlig eller ekstremt?
Forberede deg på spørsmålene du vet kan komme
Det er lurt å analysere annonsen til stillingen du søker på. Lag deg et bilde av personen de ser ut til å søke etter. Arbeidsgiveren vil trolig stille deg spørsmål som henger sammen med det som står i stillingsannonsen, for å finne ut av om du matcher deres behov, samt firmaprofil. Ha i mente det du vet om firmaet og stillingen, og prøv å tenke ut hvilke spørsmål de vil kunne stille deg. Tenk over om du har hatt arbeidsoppgaver som viser at du er kvalifisert, og forbered deg på å fortelle om det i intervjuet. Da slipper du lange tenkepauser, og du kan lettere formulere svarene dine, og ikke minst, framtre som selvsikker og godt forberedt. Husk også at de fleste intervjuer har typiske spørsmål som:
- Hvorfor vil du jobbe hos oss?
- Hva er dine sterke og svake sider?
- Fortell litt om deg selv
- Hvor er du om fem år?
- Les mer om disse i Hvorfor stiller arbeidsgiver disse spørsmålene?.
Du kan også sende en e-post til personen du skal møte og spørre hva du burde forberede deg på. Du har begrenset med tid under intervjuet og dermed er det lurt å være godt forberedt, slik at man utnytter tiden best mulig. Da viser du også at du er interessert, strukturert og effektiv, noe som er egenskaper de fleste arbeidsgivere ser etter.
Det kan også være en ide å se på LinkedIn-profilene til ansatte i firmaet du søker jobb i, spesielt de som jobber innen samme fagområder som jobben du søker på. Har de noen likhetstrekk, egenskaper, erfaringer eller utdannelse du mistenker at firmaet ser etter? Er dette noe du innehar, kan det være lurt å legge vekt på dette under intervjuet. Og skulle du mistenke at du mangler erfaringer som firmaet ser ut til å foretrekke at ansatte har, kan du forberede deg på at dette er noe du vil få spørsmål om på intervjuet. Ved å forberede seg på noe slikt, kan du snu noe negativt til noe positivt, ved å vise at dette er noe du har tenkt over, og vise til andre erfaringer, eller egenskaper, som kan kompensere for det du skulle mangle.
Ha karriereplanene klare og kjenn deg selv
For å kunne svare godt på arbeidsgiverens spørsmål er det viktig å gjøre research på seg selv. Se tilbake på karrieren din, og frisk opp hukommelsen ang hva du har jobbet med tidligere. Funder over hva som er dine gode og dårlige sider, hva du har lyst til å jobbe med, hva det er ved akkurat denne jobben som frister osv. Det blir litt som å øve før en prøve. Du vil da kunne svare raskt og konsist på spørsmålene arbeidsgiveren stiller, fordi du er forberedt! Forbered eksempler på faktiske hendelser som du kan bruke for å understreke kunnskapene og erfaringene dine. Slike eksempler er viktige, da de viser at det du sier ikke bare er ord. Visualiser gjerne at du er i en intervjusituasjon, og øv deg på å gi gode svar. Gjør det gjerne foran en venn, slik at du kan få feedback. Jobb med dette til du kjenner at du verken bruker for kort eller for lang tid på å svare.
“Har du noen spørsmål til oss?”
Dette spørsmålet kommer så godt som alltid ved slutten av et intervju. Hvis du ikke har noen spørsmål, er det helt ok. Det er overraskende mange som går i fella av å stille lite gjennomtenkte, unødvendige spørsmål i ren panikk. Hvis du ikke har noen spørsmål, er det lov til å si «Nei, jeg har ingen spørsmål. Men er det greit at jeg tar kontakt hvis jeg skulle komme på noe senere?».
Det finnes eksempler på “taktiske” spørsmål du kan stille, rett å slett som en måte å imponere på. Feks; “Hvor ser DU for deg at selskapet er om 10 år?”
Det kan også være slik at du ikke er helt sikker på om stillingen er noe for deg. Da kan det være lurt å forberede noen spørsmål som kan gi mer informasjon om stillingen og det å arbeide i firmaet, uten å virke uinteressert i jobben.
Kleskode
Sist, men ikke minst, bør du planlegge hva du skal ha på deg. Det å kle seg pent er viktig i så godt som alle jobbintervjuer. Du vil at intervjueren skal stole på at du forstår den profesjonelle kleskoden. Er du usikker på hva kleskoden er, se på bilder av firmaets ansatte i en jobb-setting. Det kan du finne på firmaets hjemmesider, eller på de ansattes LinkedIn- eller Facebook-profil.