De fleste yrker krever en utdannelse, så første skritt i din karriereplanlegging vil trolig være å velge rett studieprogram for deg. Noen studier vil lede til ett spesifikt yrke, mens andre vil gjøre deg kvalifisert til en mengde ulike jobber.
Det første du bør gjøre er å ta deg tid til selvrefleksjon.
Hva er dine ferdigheter? Hva er dine interesser? Hva var favorittfaget ditt sist du gikk på skole? Dette er spørsmål det kan være lurt å stille seg selv. Men dette vil for de fleste ikke være nok til å føle seg trygg i et studievalg. Alle kan dessverre ikke jobbe med fritidsinteressene sine. Heldigvis finnes det uttalige studie- og karrieretester på nettet som gir deg en pekepinn på hva som kan være rett vei for deg.
Et annet aspekt er fremtidsutsiktene til yrket du vurderer. Trender og behov vil variere, og du kan kjenne deg usikker på om det er en trygg vei å gå. Da kan det være en god idé å søke råd hos en studieveileder eller karriererådgiver. En utdannelsesmesse kan også være et bra sted å innhente informasjon, både om skoler, studier og yrker.
Bruk god tid på research!
Det er viktig å bruke god tid på å gjøre research før du søker skole. Samle mest mulig informasjon om studiene du vurderer, og lag deg et bilde av hvilke yrker det kan føre til. Når du har kommet over et studie/yrke du er interessert i, undersøk!
- Søk på LinkedIn etter en utdannelse du har sett for deg. Skriver du f.eks. “internasjonal markedsføring” (med gåsetegn) i søkefeltet, vil du kunne finne eksempler på hva andre med en den utdannelsen jobber med etter endt studie. Du kan til og med velge en spesifikk utdanningsinstitusjon.
- Virker et spesifikt yrke interessant, men du er usikker på hvilken utdannelse du bør ta? Les “Om oss”-sidene på interessante bedrifters hjemmesider for informasjon om hva de ansatte har studert.
- Kontakt gjerne potensielle arbeidsgivere, og spør om utdanningen du vurderer er ettertraktet hos dem.
- Les om studieprogrammene på høgskolene eller universitetenes hjemmesider for å se hva tidligere studenter jobber med nå. Sjekk også deres LinkedIn-profiler.
- Forsøk å sett deg inn i hvordan livet ditt vil være om 5-10 år hvis du velger akkurat dette yrket. Hvordan vil en vanlig dag på jobben se ut? Har du utviklingsmuligheter? Tjener du nok til å leve det livet du ønsker?
Du har valgt et studie. Hva nå?
Har du kommet så langt at du har valgt et studie, bør du legge opp en plan for å få mest mulig ut av studietiden. Her er noen tips:
- Skaff deg en deltidsjobb, men gjør det klart for arbeidsgiver at studiene har førsteprioritet.
- Delta aktivt i studentorganisasjoner. Her kan du få god arbeidserfaring.
- Vær fadder for nye studenter for å utvikle dine lederferdigheter.
- Gjør frivillighetsarbeid mot at oppdragsgiveren skriver et anbefalingsbrev for deg.
- Dra på utenlandsopphold. Dette gir deg kulturkunnskaper og språkferdigheter som kan gagne og skille deg ut hos en arbeidsgiver.
- Skaff deg nettverk blant medstudenter, studentforeninger og i arbeidslivet.
Det handler om å ha en fin balanse mellom studier og arbeidserfaring. Får du til denne vinnerkombinasjon, vil du stå sterkere i arbeidsmarkedet ved studieslutt!