I rekrutteringsbransjen blir vi kanskje spurt mer enn de fleste – av venner, familie og bekjente – om å «ta en liten titt på CV-en.» Da blir det gjerne spørsmål om hva som skal legges til, men sjelden er spørsmålet «hva skulle egentlig ikke vært der?».
Og det er et mer kritisk spørsmål enn du kanskje tror.
Problemet ligger nemlig i at når du først har sendt CV-en din ut til arbeidsgivere, CV-fiksere, eller bemanningsbyrå – så har du gitt fra deg all kontroll over informasjonen i dokumentet. Selv om de fleste i arbeidsmarkedet er pålitelige aktører, ser vi dessverre eksempler på at persondata på avveie kan ha store konsekvenser. Mange opplever phishing, også kalt identitetstyveri, gjennom at tjenester som Microsoft etterspør personlig informasjon (hva heter katten din, hvor ble du født, hva er favorittlaget ditt?) når du skal resette passordet ditt. Når du sender ut CV-en din, kan det hende at du ved et uhell sprer svarene til dine sikkerhetsspørsmål, og gir uærlige aktører tilgang til dine viktigste kontoer.
Tenk eget personvern når du skriver CV.
Det er vanlig for mange å tenke at høytidelig og seriøs informasjon som f.eks. personnummer skal være med i CV-en, men spør deg selv hva en rekrutterer egentlig skal med den informasjonen. Kan den brukes på en seriøs måte for å kvalifisere deg til stillingen? Ikke bare er den egentlig irrelevant, men kan være utrygt for deg å ha personnummeret ditt ute i det åpne, spesielt på et dokument som også gjerne har adresse og navn.
I tillegg sitter plutselig rekrutterer med et GDPR-problem, fordi de nå har informasjon som de egentlig ikke skal ha. Dette, og annen sensitiv informasjon om deg selv eller andre, har ingen plass på CV-en din, og skaper en fullstendig unødvendig risiko.
Noe som ofte også vedlegges en jobbsøknad, er vitnemål fra videregående og høyere utdanning. Også her kan man ofte finne hele personnummer. For det første er det viktig å huske at dette dokumentet ikke skal vedlegges med mindre det eksplisitt etterspørres. For det andre er det kanskje en idé å sladde personnummeret i dokumentet dersom du ser for deg å dele det.
Ikke alle tips har med sikkerhet å gjøre – noen ting er verdt å fjerne av andre grunner!
Som rekrutterere ser vi at enkelte har begynt å omtale lønnsnivå sin i CV-ene sine, og oppgi lønnen de har hatt i forskjellige tidligere stillinger. Prøv igjen å se dette fra arbeidsgivers perspektiv – de blir sjeldent imponert av hva du tjener i nåværende jobb, de er egentlig bare interessert i oppgavene og ansvarsområdene du har/har hatt i stillingen. Lønnen vil, i så godt som alle tilfeller, kun være et irrelevant og malplassert CV-element.
I våre prosesser ser vi at det funker langt bedre å diskutere lønnsnivåer i et eventuelt førstegangsintervju, der en har blitt mer kjent med hverandres forventninger. Da vil en ha bedre forståelse for hverandres forutsetninger og ønsker, og det vil gjøre lønnsforhandlingene langt smidigere. Så fjern lønna fra CV-en din!
Mest mulig informasjon er ikke nødvendigvis bedre!
Sist, men ikke minst, gjør CV-en din konsis. Mange spør om hva riktig sideantall på en CV er, men det finnes ikke en fasit for dette spørsmålet. Det beste du kan gjøre er å sette fokus på all den informasjonen som er mest relevant for den stillingen du søker på. Hva har du gjort som matcher erfaringskravene i stillingsannonsen? Fokuser på det, og kutt ned på de mindre relevante tingene.
Det er lett å tenke at jo mer som står på CV-en din, jo mer vil du imponere arbeidsgiver. Sannheten, derimot, er at for mye info om for mange tidligere stillinger kan vanne ut den viktigste og mest relevante kompetansen du har å stille med. Konseptet “TMI” finnes definitivt i rekruttering, og det er unødvendig å bruke masse tid på å skrive om utdatert arbeidserfaring. Isteden, bruk den tiden på å være tydelig på hvordan dine siste stillinger har forberedt deg på jobben du søker til.
Et tips som ofte sendes fra kontoret vårt er at du alltid skal huske hvor dårlig tid de som skal se på CV-en din faktisk har. Rekrutteringsrådgivere har mange oppgaver i løpet av en dag, og gjerne flere rekrutteringsprosesser med mange søkere. Mange har helt enkelt ikke tid til å lese hver CV i detalj. Pass på at når de leser din, så får de med seg det du vil at de skal se – fort! Dette betyr at CV-en din bør tilpasses til hver stilling du søker på, for å fremme den viktigste kompetansen du har for stillingen, ved å kutte ned på mengden info om de mindre relevante stillingene.
En trygg, presis og konsis CV er en en bedre CV. “Too much information” er farlig og gjør din CV dårligere.
Lykke til med jobbsøkingen!