Våre beste tips når du skal lage stillingsannonser

Jeg har aldri likt de vanlige stillingsannonsene. Allikevel har jeg tenkt at hvis store bedrifter med flere tusen ansatte og kjempestore HR-avdelinger skriver annonsene sine sånn, må det jo være noe i det. Noe vitenskap eller psykologi som jeg ikke skjønner meg på av mangel på en eller annen form for relevant utdanning. Men jeg har etterhvert skjønt at det bare er en vond vane som er vond å vende. Og spesielt i IT-bransjen, der kompetansen er vanskelig å få tak på, blir det bare enda viktigere å få riktige kandidater på kroken. Så hvordan vender man vanen?

Be om det du faktisk trenger

Før man begynner å skrive, er det viktig å vite hva man ser etter og ber om i annonsen. Vi gjennomfører en grundig jobbanalyse, men hvis du ikke har tid til sånt, vil jeg si at målsetningene med jobben er et godt sted å begynne. Det er fort gjort å gjenbruke tidligere annonser i eget selskap, se på konkurrenters annonser, eller bygge en stillingsannonse på personen som gjorde jobben før. Dette gir garantert ikke optimale resultater. Skriv ned målsetningene med jobben, og deretter hvilke kvalifikasjoner personen må ha for å nå disse målsetningene. Hvis målsetningen for eksempel er at et person skal sitte på brukerstøtte og motta innkommende telefonsamtaler hele dagen, trenger man ikke en sulten og ambisiøs «go-getter» med mastergrad. Det man trenger er derimot en team-orientert og emosjonelt stabil person. Fokuser på hva som skal gjøres, og hva som skal til for å gjøre det.

Tiltrekk deg de beste

Når du skriver en stillingsannonse, er det viktig å skrive for å tiltrekke seg de sterkeste kandidatene. Mange er redd for å få altfor mange ukvalifiserte søkere, og skriver en «streng» annonse med haugevis av krav for å sile vekk svake kandidater. Dette er uklokt. Hele poenget med annonsen er jo å tiltrekke seg de beste, og min erfaring tilsier faktisk at man ikke får flere ukvalifiserte søkere av å myke opp annonsen. Jeg tør faktisk å påstå at jeg har fått færre. Så hvordan skriver man for å tiltrekke seg de beste? Begynn med å tenke på en stillingsannonse som det det faktisk er; en kanal for å selge stillingen. Tenk på hva som ville fått deg til å søke på en annen jobb, til tross for at du allerede har det greit i jobben din i dag. For det er disse menneskene som du vil ha tak i. Ville du satt av tid i din travle hverdag til å skrive om CVen din og kjempe deg gjennom en skog av irrelevante krav, bare for å komme til en arbeidsplass som tilbyr de samme intetsigende formuleringene som «dynamisk miljø» og «konkurransedyktige betingelser»? Selg arbeidsplassen og stillingen din som du skulle overtalt en venn til å bli din kollega!

Mal et bilde av jobben

Så hva forventer vi av deg første dag på jobb? En måte å gjøre kravene mer selgende på, og samtidig sikre at søkerne har forstått oppgavene på, er å male et bilde av jobben og hva man kan forvente seg etter visse milepæler. Hvis man for eksempel ser etter en ny teamleder for en support-avdeling, kan man f.eks. tegne følgende bilde:

  • Du er ikke redd for å snakke med fremmede i telefonen på hverken engelsk eller norsk
  • Du kan skrive på et tastatur i normalt tempo og logge i vårt enkle CRM-system
  • Du kan bruke Excel til å skrive egne timelister, og etterhvert for et helt team
  • Og du har personlige egenskaper som gjør deg til en naturlig leder av support-stjerner

… og etter 3 måneder?

  • Du har nå masse kunnskap om produktene våre, og vanlige problemstillinger
  • Du har blitt kjent med alle menneskene og rutinene i avdelingen, og anses som en veldig pålitelig person
  • Og du er klar for å ta ledelsen over et mini-team på fire av våre support-stjerner

Gjør søknadsprosessen enkel

Det er hundrevis av flotte arbeidstakere som ser spennende annonser hver dag og tenker «Jeg må nesten sette meg ned og oppdatere CV først», og ender opp med å ikke søke. Hvordan kan man forhindre dette? Gjør søknadsprosessen enkel. Ikke be om et langt søknadsbrev, og si gjerne at det er greit at en CV ikke er helt polert. Fortell potensielle søkere hva du må ha fra dem for å kunne vurdere dem i første runde, og be heller om mer i neste runde. En søker setter mer pris på å få en e-post der man blir bedt om å utfylle enn å måtte skrive masse som kanskje er unødvendig i forkant. Innen IT-bransjen er de fleste på LinkedIn, så for oss, kan det fort holde at de legger ved en kobling til LinkedIn-profilen sin hvis de ikke har en CV liggende.

Så hva er konklusjonen?

Ikke bry deg om hvordan andre skriver annonser. Ikke søk etter andre annonser eller søkestrenger som «Hvordan skrive en god stillingsannonse» (ser ironien). Når du ser en vanlig, kjedelig annonse, er den sånn fordi personen som har skrevet den ikke har visst hvordan man skal skrive en annonse, og har brukt en annen vanlig, kjedelig annonse som inspirasjon. Tenk nytt, skriv på en måte som representerer bedriftskulturen, og les annonsen gjennom øynene til din drømmekandidat og deg selv.

Jeg kan love deg at du vil bli overrasket over resultatene.

Hvem er vi?

Flinke med folk

Vi finner og selekterer for riktig kompetanse

Det er et stort underskudd på spesialister innen mange fagområder. Veldig ofte er det gode kandidater i markedet som ser etter noe nytt, men selskap og kandidat møter aldri hverandre. Det er der vi kommer inn i bildet.

Ta kontakt

Vi gleder oss til å hjelpe deg!

Uansett behov vil vi gjerne ta en prat. Vi tar kontakt kjapt, og vi sier ifra om vi ikke er en god match.

Ring oss

+47 920 86 167

Sted

Cruit AS
Karl Johans gate 25
0159 Oslo

Våre viktigste kompetanseområder

Teknologi og IT

Vi har jobbet med teknologi siden 1997 og kan markedet godt. Dette er vår kjernekompetanse. Her er noen av våre prosjekter og erfaring. 

Offentlig forvaltning

Vi har gjennomført en rekke rekrutteringsprosekter og konsulentoppdrag for offentlige aktører. Her har vi skrevet noe om våre erfaringer.

Bygg, anlegg og eiendom

God kompetanse innen formidling av relevante ressurser innen området, og kompetente medarbeidere med lang erfaring fra feltet.

Executive

Våre kompetente medarbeidere har erfaring med rekruttering til lederroller i organisasjoner innen det offentlige og private. 

Siste leveranser og prosjekter

VÅRE VERDIER

01.

Grundig og effektiv

Vår jobb er å finne riktig kandidat til din stilling. Innen avtalt tid vil vi finne de riktige kandidatene, som er riktig for din organisasjon. Vi tar ikke snarveier, vi er effektive i alle ledd, og vi leverer kvalitet hver eneste gang. 

02.

Personlig og kompetent

Vi er vår kundes forlengede arm, og våre kunder fortjener å bli representert på best mulig måte utad. Derfor kan vi vårt fag. Vi vet hvordan vi evaluerer, og vi har gjort det før. Vi har erfaringen til å gjøre et godt arbeid, og gi gode råd.

03.

Åpen og ærlig

«Vi gjør det vi sier, og vi sier det vi gjør.» Vi har integritet, og vi stiller de gode, vanskelige og riktige spørsmålene. Vi utfordrer, vi deler, vi forteller det du bør vite og vi lytter. Dette gir bedre prosesser og mer trygghet i beslutningene.

Hvorfor velge Cruit?

Kvalitet og beste praksis

Vi er opptatt av kvalitet i alle ledd, og har bygget en beste praksis som er gullstandarden i markedet og et kvalitetssystem basert på ISO 9001.

Flinke med folk

Vi bryr oss om våre kandidater, og vi er stolte av våre kunder. Samtidig har vi finpusset våre prosesser slik at vi kan løse de fleste oppdrag!

Stor database

Vi har hatt kontakt med mer enn 10.000 personer det siste året. For å finne nye medarbeidere må vi vite hva folk vil, og når de er ledige for noe nytt!

Samfunnsansvar

Vi er Miljøfyrtårnssertifiserte, og tenker bærekraft i et bredt perspektiv. Spør oss gjerne hvorfor det er viktig for et rekrutteringsselskap.

Kandidatopplevelsen er i vårt DNA

Vi har jobbet lenge med å finne flinke fagfolk og, og vi forstår våre kunders behov. Kanskje er det nettopp derfor vi brukes av flere av de største i markedet.

God økonomi

Det er veldig god økonomi i å ha dyktige medarbeidere som kan fakturere fra dag 1. La oss ta en prat om en løsning som fungerer godt for begge parter.

Vi er flinke med folk. Det betyr at vi behandler alle våre kandidater med respekt, og vi setter oss godt inn i våre kunders behov.

Sebastian Næss Langaas

Daglig leder

VÅRT SELSKAP I TALL

Vi i Cruit AS har lang erfaring, mange referanser og kompetente medarbeidere.

Dette er noen av våre nøkkeltall. Håper det gir mersmak. Vi forteller deg gjerne mer om det!

0
år siden vi startet

0 +
ansettelser for største kunde

0
flinke medarbeidere

0 +
har vi vært i kontakt med siste året

HVA SIER VÅRE KUNDER OM OSS?

I løpet av fjorten års samarbeid har Cruit bidratt til over 500 ansettelser for Sopra Steria. I tillegg finner de dyktige spesialister når vi har behov for å leie inn folk midlertidig i prosjektene våre ute hos kundene. De er flinke til å forstå våre kompetansebehov, finner gode kandidater, og jobber effektivt gjennom hele rekrutteringsprosessen.
0-1-onrkso95w68z4mo3bns73s80bycw8g4n9zhvplsisg
Odd Inge Bjørdal
Managing Director Digital Platform Services at Sopra Steria Nordics
Jeg har benyttet Cruit som leverandør av personell for midlertidig innleie og fast ansettelse siden 2006. Samarbeidet har vært en suksess, med høy kvalitet på kandidatene som har blitt presentert for oss. I tillegg ytes det personlig service og rask respons – kvaliteter som sjelden blir feil.
fred arne bakken
Fred Arne Bakken
Managing Partner, FIFTEEN AS
amedia logo
telenor logo

Siste nyheter

KLAR FOR EN PRAT?