– Vi leverer kritiske systemer for nødetater, forsvar og lufttrafikk, men uten de rette folkene er det umulig å lykkes, sier Oliver Ossege, daglig leder i Frequentis Norway.
Når teknologien er livsviktig – og folkene enda viktigere
Frequentis opererer i et nisjemarked der det ikke finnes en stor talentpool å rekruttere fra.
– Vi trenger høyt kvalifiserte spesialister som både forstår teknologien vår og kan fungere i et komplekst internasjonalt selskap, forklarer Oliver.
Selskapets løsninger sørger for at operasjonssentraler fungerer feilfritt – enten det er for nødetater, jernbane eller lufttrafikk.
Når en pilot kommuniserer med kontrolltårnet, eller en ambulansekoordinator dirigerer ressurser under en krise, er det Frequentis’ teknologi som gjør det mulig. Men for å sikre at disse løsningene alltid fungerer, kreves det mer enn god programvare – det kreves mennesker med høy teknisk kompetanse og sterk integritet.
– Våre kunder må kunne stole på oss. For å bygge denne tilliten internt og eksternt, trenger vi kolleger som ikke bare er faglig sterke, men som også har den rette mentaliteten og verdiene.
Kampen om de beste hodene
Å finne disse menneskene er ingen enkel oppgave. Ikke bare er Frequentis en relativt ukjent arbeidsgiver i Norge, men markedet for teknologiske spesialister er svært konkurransepreget.
– Vi er en attraktiv arbeidsgiver, men vi har ikke vært flinke nok til å fortelle verden om det, innrømmer Oliver.
For første gang har Frequentis Norway bestemt seg for å investere i employer branding – et bevisst arbeid med å synliggjøre selskapets kultur, arbeidsmiljø og karrieremuligheter.
– Vi skal bli mer synlige og fortelle historien vår, sier Oliver.
Samtidig vet han at det ikke er nok å tiltrekke seg flinke folk – de må også bli værende. Og her har Frequentis gjort seg noen dyrekjøpte erfaringer.
Lærdommen fra feilansettelser
Oliver forteller ærlig om hvordan selskapet har mistet verdifulle ansatte på grunn av ikke godt nok tilpasset onboarding.
– Vi er et lite selskap i Norge, men en del av en stor, global organisasjon. De som begynner hos oss, må navigere i dette landskapet fra dag én. De som slutter, gjør det ofte fordi de føler seg ‘disconnected’ fra organisasjonen. Det er ikke så lett å finne ut av alt på egenhånd.
For å unngå slike feil har Frequentis blitt mer bevisste på hva slags profiler som faktisk passer inn – og hvordan de fases inn. Onboardingsplanen blir nå tilpasset med målrettet innhold og fokuserer på den indivuelle rollen og personens behov.
– Det er ikke nok å se på CV-en. Vi må forstå hvordan en kandidat vil fungere i vår kultur, og hvordan vi kan hjelpe dem med å lykkes.
Dette er en av grunnene til at Frequentis har valgt å samarbeide med Cruit.
– Cruit lærte seg fort å tolke oss. De vet hvem vi er, hvilke kandidater som vil lykkes her, og hvor risikoen er lavest. Der ligger det en enorm trygghet, sier Ossege.
Derfor blir folk værende i Frequentis
Til tross for utfordringene, har Frequentis en stor fordel: De ansatte blir lenge.
– Vi tilbyr noe unikt: Samfunnskritisk arbeid, høyteknologi, og en stabil, forutsigbar arbeidsgiver, forklarer Oliver.
Frequentis gir også medarbeiderne muligheter til å vokse, både faglig og geografisk.
– Hos oss kan du bytte land hvis du vil. Vi har også forstått at flinke folk koster penger, og vi er konkurransedyktige på betingelser.
Men det viktigste, ifølge Oliver, er at hver enkelt medarbeider føler at de gjør en forskjell.
– Vi redder ikke liv, men vi støtter dem som gjør det. Og det betyr noe.