For å bli valgt til drømmejobben gjelder det å bli innkalt til intervju. CV-en er din døråpner. Her er våre beste tips.
Tilpass CV-en til stillingen du søker, og speil jobbannonsen
Mange tror at CV-en er statisk, mens søknadsteksten skal gi et innblikk i hvordan du vil passe til stillingen. Sannheten er at CV-en din ikke bare kan, men må tilpasses stillingene du søker på.
En god jobbannonse er laget av noen som vet hva de søker etter. De vil spørre etter, og presentere informasjon som er relevant for stillingen. Dette er en gullgruve som mange dessverre overser.
Derfor:
- Gå igjennom stillingsannonsen, og forstå hva de søker etter (kvalifikasjoner, egenskaper…)
- Sørg for at du synliggjør i både søknadstekst og i CV hvorfor du har de rette kvalifikasjonene og egenskapene for stillingen.
- Prøv å speile ordbruken i annonsen. Dersom de søker etter en medarbeider som har “erfaring med å bidra til at både kunder og leverandørers tidsfrister blir overholdt”, så er det noe du kan skrive inn i din CV (om det passer).
- Både tittel og nøkkelinformasjon kan være gode forslag til ting som kan endres på en CV.
Skaff deg en god CV-mal (Ps: det enkle er ofte det beste)
En god CV-mal bør:
- Være oversiktlig og ha enkle visuelle egenskaper som ikke forvirrer
- Gjøre det enkelt å synliggjøre og oppdatere informasjon som er spesialtilpasset til stillingen du søker (feks nøkkelinformasjon og tittel)
- Ha plass til bilde, kontaktinformasjon og fødselsdato
- Være tilgjengelig for arbeidsgiver i både .doc og .pdf.
Cruit har en god CV-mal som du kan teste ut.
Hold den oppdatert
Sørg for å ha den oppdatert slik at du ikke bruker 1 uke på å sende over CV-en din neste gang den blir etterspurt. Det gir et inntrykk av at du har andre ting som er viktigere. Det er også vanskelig å kunne beskrive dine roller godt jo lenger i tid det er siden det skjedde.
Forklar “hull” og hyppige jobbskift
Vi blir ofte spurt av kandidater om “hull” i CVen. Dette er vanskelig å vite, men kort fortalt så vil vi anbefale at du beskriver kort og konsist hva som er bakgrunnen for at du har vært utenfor arbeidslivet. Vår erfaring er at de som rekrutterer ofte blir usikre når det er opphold utenfor arbeidslivet, og dette er din måte å komme de i forkjøpet. Kanskje har du også noen gode erfaringer du kan trekke på fra din tid utenfor?
Noen har også vært uheldige i valg av arbeidsgiver, og har vært med i selskaper som har gått konkurs
Be andre om hjelp
Du er kanskje ikke verdens beste på rettskrivning, eller den som er flinkest til å beskrive med nøkkelord hva du har gjort. Det å få litt hjelp fra noen andre til å gå igjennom er alltid en stor styrke!
Eksemplifiser med tall og konkrete fakta
Det å kunne synliggjøre tall og fakta fra dine stillinger vil gjøre det mye enklere for arbeidsgiver å forstå hva du faktisk har gjort. Kanskje kan noen av disse passe?
- Møtebooking: Tok cirka 100 telefonsamtaler til kalde kunder per dag.
- Selger: Oppnådde 120 % – 140 % av budsjettet per år i perioden.
- IT-konsulent: Deltaker i prosjekt X, der min rolle var å understøtte prosjektleder i arbeidsoppgave A, B og C.
Nøkkelord, nøkkelord, nøkkelord
Alle som leser mange CV-er elsker nøkkelord, og de hater floskler og standardfraser. Kutt dine personlige beskrivelser av personlighet, og last på med gode nøkkelord som beskriver dine arbeidsoppgaver, teknologier, løsninger og annet som kan være relevant å synliggjøre at du har jobbet med.
Ha med bilde
Jeg vil alltid anbefale å ta med bilde. Dette handler ikke om at de peneste får jobben, men hvordan man forstår hvilket budskap man kommuniserer med et bilde. Har man tatt et bilde i et mørkt rom med webkameraet og med bustete hår, vil man kanskje ikke passe så bra til stillinger der du skal møte kunder. Har man ikke et bilde på CVen, er det mulig at rekruttereren prioriterer andre CVer fordi det er usikkerhet rundt kandidatens presentasjon.
Ta med et bilde der du smiler litt, har på deg representable klær, og uten noe spesielt i bakgrunnen.
Hva så?
Kanskje du også skal lese noen tips om hvordan du legger ut CVen din på Finn? Eller hvordan du lager en god Linkedin-profil?
Les også hvordan en rekrutterer ville søkt jobb, og hvordan du skriver en god jobbsøknad.