Tiden har kanskje kommet for å si opp jobben. Grunnene kan være mange, men det gjør ikke nødvendigvis prosessen lettere. Her er noen nyttige tips som kan hjelpe deg på vei.
Å si opp jobben er ikke lett, spesielt hvis det har vært et greit sted å jobbe. Og hvis man har jobbet et sted lenge, kan man fort trekke paralleller til et samlivsbrudd. Heldigvis er du ikke gift med jobben, selv om det kan føles sånn, og prosessen blir nok mye mindre følelsesladet. Så lenge man er ærlig, positiv, og godt forberedt, går det som regel smertefritt.
Men før vi kommer dit, er det viktig at du har tenkt deg nøye om, og har forsikret deg om at du faktisk vil si opp. Hvis det er noe du er misfornøyd med på jobben, kan det kanskje løses hvis du tar det opp og diskuterer det først. En lønnsøkning, mer ansvar, eller mer fleksibilitet koster kanskje bedriften mindre enn å ansette en ny person til å ta over din stilling. Hvis du har tenkt deg godt om, og fortsatt vil si opp, får du noen tips fra oss her.
Våre tips
- Les din nåværende arbeidskontrakt nøye, så du vet hva dine rettigheter og plikter er i forhold til arbeidsgiver. Noen kontrakter har f.eks. en konkurranseklausul, som kan hindre deg i å jobbe hos konkurrenter i en viss periode.
- Unngå arbeidsledighet. Det er veldig lurt å ha en ny arbeidskontrakt signert før du sier opp. Man er alltid i en bedre forhandlingssituasjon når man har stabil inntekt.
- Planlegg. Sett helst opp en plan for hvordan du skal forlate stillingen, for å gi best mulig inntrykk og for å ikke legge igjen løse tråder.
- Fortell det til din overordnede først. Kolleger snakker alltid sammen, og det svekke en leders autoritet ved å høre det fra andre.
- Vær diplomatisk. Dette er ikke tidspunktet for å fortelle hva du ikke liker med jobben eller menneskene der. Det er konstruktivt å forklare hvorfor du slutter, men alle arbeidsgivere og kolleger er dine sterkeste broer til fremtidig karriere, og man vinner ingenting på å brenne dem.
- Husk at oppsigelsestiden går begge veier. Dvs. at du har plikt til å jobbe ut oppsigelsestiden, og har krav på lønn ut oppsigelsestiden, selv om de nekter deg å jobbe i perioden.
- Gi jernet etter du har levert oppsigelsen. Noen legger inn årene etter de har sagt opp, men dette er faktisk en perfekt sjanse for å vise at du har en bunnsolid arbeidsmoral.
- Be om attest. Du har krav på en attest, og det er lurt å be om dette mens du fremdeles husker det. Fremtidige arbeidsgivere ringer ikke alltid referanser, og det er veldig greit å ha det skriftlig.
Oppsigelsestiden
Oppsigelsestid er gjerne mellom 14 dager (i prøvetiden) og 3 måneder ved fast ansettelse. Sjekk arbeidskontrakten din! Oppsigelsestiden begynner ved fast ansettelse fra første dag i måneden, det vil si at hvis du sier opp den 15. i en måned, vil oppsigelsestiden begynne å løpe fra den første i neste måned. Dette kan ofte diskuteres med arbeidsgiver, og hvis du vil forlate stillingen din tidligere, eller senere, er det stor sjanse for at man kommer frem til en løsning på dette.
Oppsigelsesbrevet
Selve oppsigelsesbrevet bør være kort og konkret. Jo mindre du skriver, desto bedre. Grunnen til at du sier opp, forslag til overgangsløsninger, og eventuell fleksibilitet fra din side bør diskuteres muntlig i stedet. Her er et eksempel som du gjerne kan bruke:
Oppsigelse av arbeidsforhold
Jeg, (ditt navn), sier herved opp min stilling som (stillingstittel) i (firmanavn).
Med vennlig hilsen
____________________________
(signatur) (dato/sted)