Hvis man har et behov som ikke kan dekkes med interne IT-ressurser, er det vanlig å gå ut eksternt og se etter IT-konsulenter. Det kan være litt vanskelig å vite hvor man i det hele tatt skal begynne, og ikke minst; hvor mye det koster.

 

Det er ikke alltid like lett å anslå riktig pris.

Hvis man spør en selger, kan man få ende opp med en urealistisk (høy) pris. Derfor kan det være lurt å kartlegge hvor prisene pleier å ligge før man kaster seg ut i forhandlingsrunder med et konsulentselskap eller selvstendige konsulenter. Det første som må sies, er at prisene varierer veldig, og at dette kun kan anses som veiledende priser. Man pleier å dele opp pris etter kompetansenivå, og det bør merkes at tittelen «IT-konsulent» gjerne dekker alle disse nivåene. Hvis man skal forenkle ting veldig, kan man dele det hele opp i fem kategorier; support, junior teknisk, senior teknisk, prosjektledere, og rådgivere.

Prisene på veldig lett support-personell begynner gjerne på rundt 300 kr timen (eks. mva), og derfra går prisene fort oppover. En junior teknisk ressurs, enten innen utvikling eller IT-infrastruktur, kommer fort opp på 700-900 kr, og så kan man si at senior teknisk personell begynner på 800-900 og strekker seg opp til 1500. Prosjektledere ligger ofte i samme sjiktet som senior teknisk personell, men kan gå enda høyere. Rådgiverne kommer gjerne inn på et tidlig nivå (helst), har spesiell spisskompetanse, og kan ta priser opptil 3000 kr timen.

Men så er ikke pris alt heller, da. Det er viktig å skille mellom konsulenter også. En dårlig seniorkonsulent til 900 kr timen er en dårlig investering, mens en skikkelig dyktig en til 1300 kr kan spare deg penger du ikke engang visste du brukte. Og det er dette som gjør denne bransjen litt vrien. CVen sier en del om kompetansenivå og erfaringer, men den beste måten å finne ut om noen er dyktige på er alltid referanser, og helst referanser du kjenner.

 

Hvis du lurer på noe i forbindelse med innkjøp av konsulenttjenester, er det bare å ta kontakt med oss. Vi har 17 års erfaring, og vil alltid bidra med enkel, gratis rådgivning hvis det er behov.