Når man søker på en rekrutteringsprosess hos en offentlig aktør, så vil man ha anledning til å avhuke noen konkrete hensyn i rekrutteringsprosessen. Her følger litt mer informasjon om dette.
Innvandrerbakgrunn
Søkere med innvandrerbakgrunn blir oppfordret til å søke på offentlige stillinger, med bakgrunn i at dette er et overordnet mål i blant annet statlige etater. Noen aktører har retningslinjer knyttet til at det skal innkalles minst én kvalifisert søker med innvandrerbakgrunn til jobbintervju.
Personer med innvandrerbakgrunn er i denne sammenheng første- og andregenerasjons innvandrere med bakgrunn fra Asia (inkludert Tyrkia, Afrika, Sør- og Mellom-Amerika, Oseania (med unntak av Australia og New Zealand) samt Østeuropeiske land som ikke er med i EU/EFTA. SSB definerer innvandrerbakgrunn som de som selv er født i utlandet og har innvandret, eller som har begge foreldre født i utlandet.
Nedsett funksjonsevne
Det er et overordnet mål for mange organisasjoner å ansette flere personer med nedsatt funksjonsevne. Likestillings- og diskrimineringslovens § 11. Adgang til positiv særbehandling, åpner for positiv særbehandling av søkere med nedsatt funksjonsevne.
Forskrift til lov om statens ansatte, og § 4. Søkere med funksjonsnedsettelse: Dersom noen av de kvalifiserte søkerne til en stilling oppgir å ha en funksjonsnedsettelse som vil kreve tilrettelegging på arbeidsplassen eller i arbeidsforholdet, skal minst én av disse søkerne innkalles til intervju før innstillingen avgis.
Hull i CV
Fra forskrift om endring i forskrift 21. juni 2017 nr. 838 til lov om statens ansatte mv, § 4a. Søker med fravær fra arbeid, utdanning eller opplæring
(1) Arbeidsgiver skal innkalle minst en kvalifisert søker som oppgir å ha fravær fra arbeid, utdanning eller opplæring til intervju. Med søker med fravær fra arbeid, utdanning eller opplæring menes en søker som på søknadstidspunktet til sammen har vært utenfor arbeid, utdanning eller opplæring i minst to år de siste fem årene. Fraværet må skyldes rus, soning eller sykdom, herunder psykisk sykdom, eller søkeren må i fraværsperioden ha vært aktivt arbeidssøkende.
(2) Slike søkere kan ansettes dersom de er tilnærmet like godt kvalifisert som den best kvalifiserte søkeren.
(3) Første og andre ledd omfatter likevel ikke søkere som på søknadstidspunktet har fast ansettelse eller midlertidig ansettelse av varighet på mer enn ett år.
Du har nå krysset av for at du ønsker en slik behandling av din søknad. Avkryssing for slik behandling knyttes kun til den stillingen du nå søker og kan ikke sees av andre enn saksbehandler for denne.
Fortrinnsrett
Dersom du krysser av her vil du bli vurdert ut fra kriterier for intern fortrinnsrett til stillingen. Overtallighet, ufrivillig deltid og andre faktorer knyttet til lov og avtaleverk er eksempel på det som kan gi grunnlag for fortrinnsrett.
Unntatt offentlighet
Når det er utlyst stillinger i det offentlige, så skal det utarbeides en offentlig søkerliste så snart søknadsfristen er gått ut. Denne skal inneholde navn, alder, stilling/yrkestittel og bosteds- eller arbeidskommune for hver søker. Med bakgrunn i offentliglovens § 25 kan opplysningene om en søker likevel bli unntatt offentlighet dersom søkeren ber om det. Dette må saksbehandles individuelt.
Dersom din søknad ikke blir innvilget, så vil du få beskjed om det. Da kan du velge om du vil opprettholde søknaden eller om du vil trekke søknaden.
Det er kun den offentlige søkerlisten man har anledning til å be om unntak fra. Den utvidede søkerlisten vil være tilgjengelig for de søkere som har rett til å ha innsyn i denne. Merk at alle som har tilgang til den utvidede søkerlisten har taushetsplikt knyttet til innholdet.